رئیس خانه مشارکتهای مردمی استان خراسان، پزشک زنان و مشاور خیریه فیاضبخش مشهد، عضو کمیته اخلاق پزشکی بیمارستان قائم(عج)، خادم افتخاری بارگاه امام هشتم(ع)، خادمیار سلامت، همکاری با دارالشفاء حضرت رضا(ع)، عضو انجمن خیریه بیماران آسیبپذیر طوس، عضو طرح بنیاد سلامت رضوی و... تنها بخش کوچکی از فعالیتهای عامالمنفعه و نیکوکارانه دکتر نفیسه ثقفی است.
او متولد سال1335 در مشهد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همچنین متخصص زن و زایمان است. خانم نفیسه ثقفی در چهارمین جشنواره جایزه جهانی گوهرشاد به عنوان بانوی فرهیخته برگزیده شده است. با این بهانه با او گفتوگویی انجام دادیم که مشروح آن از نظرتان میگذرد.
در ابتدا از فعالیتهای علمی- پژوهشی خودتان بگویید.
رئیس بخش زنان مرکز بیمارستان قائم(عج)، مدیر گروه زنان، عضو هئیت تجدید نظر سازمان نظام پزشکی، دادیار انتظامی سازمان نظام پزشکی، مسئول کارگاههای ادواری آموزشی کارکنان مراکز بهداشت شهرستانهای مشهد با عنوان شناسایی مادران پرخطر بارویکرد پیشگیری از مرگ مادر، رئیس انجمن زنان شاخه خراسان، مسئول کارگاههای (ALSO)، عضوهیئت ارزیابان بین المللی (WFME) دانشگاه تهران، مسئول کمیته احیاء نوزاد، عضوکمیته end stage دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دبیر اجرایی کنگره کشوری زنان ومامایی و نازایی ایران عضو کمیته کاهش مرگ و میرمادران دانشگاه، رئیس کمیته مرگ و میر مادران باردار بیمارستان قائم(عج)، عضوکمیته ایمنی و ترویج زایمان طبیعی دانشگاه و بیمارستان قائم(عج)، مدیرعلمی سومین کنگره بینالمللی جراحیهای درون و بیرون کمتهاجمی، عضوکمیته علمی و داوری کنگره بینالمللی هماندیشی سرطان، رئیس کمیته ترویج زایمان طبیعی بیمارستان قائم(عج) بخشی از فعالیتهای علمی و همچنین راهاندازی کلاسهای زایمان ایمن، ارائه 39 مقاله علمی فارسی و 35 مقاله علمی انگلیسی، تالیف دو کتاب، راهاندازی درمانگاه روانپزشکی زنان و راه اندازی ICU پیشرفته زنان نیز بخشی از فعالیتهای پژوهشی کارنامه کاری بنده است.
شما به عنوان بانوی برگزیده در جایزه جهانی گوهرشاد انتخاب شدید. آیا شناختی از بانو گوهرشاد و خدمات ارزنده او دارید؟
گوهرشاد آغا از بزرگان و اشراف خراسان و از نامداران و سیاستمداران دوره تیموریان و زنی بسیار قدرتمند، پرنفوذ، نیکوکار، ادب دوست، هنرپرور و با سیاست و همچنین همسر سلطان شاهرخ تیموری بود. به دلیل تلاشهای این بانوی بزرگوار زبان فارسی و فرهنگ ایرانی به عنوان عنصر اصلی در دربار تیموریان ارتقا یافت و حمایت بیدریغ از هنرمندان، شاعران، معماران و فیلسوفان و همچنین جمعآوری و حفظ و ساخت شاهکارهای هنری اعم از کاشیکاری در آن دوران و ساخت دو رواق دارالحفاظ و دارالسیاده در حرم حضرت رضا(ع) از دیگر خدمات بانو گوهرشاد است.
جایزه جهانی گوهرشاد چه کمکی میتواند به قشر بانوان داشته باشد و آنان را در انجام و استمرار کارهای نیکوکارانه و خدا پسندانه پوتاتر و مصممتر کند؟
این همایش همه ساله با هدف معرفی بانوان فرهیخته و تاثیرگذار در جهان و همچنین ترغیب و تشویق بیشتر آنان که بیش از نیمی از جمعیت را تشکیل میدهند برگزار میشود. از آنجایی که زنان رکن اصلی خانواده را تشکیل میدهند و پرورشدهنده نسل بشر و انسانهای حال و آینده هستند هر چه این قشر قویتر و پوتاتر به لحاظ اخلاقی، دینی، سیاسی، تربیت صحیح فرزند و آیین همسرداری و... باشند؛ نتایج آن باعث اثرات بسیار ارزنده در تمام سطوح جامعه خواهد بود و انتخاب افراد برتر سبب ایجاد و خلق انگیزههای برتر میشود. چون تشویق، نیروی محرک انسان برای تلاش، انگیزه و اراده بیشتر است هر چه انگیزه قویتر باشد حجم کار، دقت عمل و استمرار و نشاط نیز بیشتر و خستگی و یاس کمتر خواهد شد. برای موفقیت در هر کاری باید عشق به کار و ایمان به خداوند وجود داشته باشد در قرآن کریم نیز بارها به این ویژگی خاص پیامبران الهی اشاره شده است به این معنی که در مقابل تلاش و ایثار خود از مردم اجر و مزدی نمیخواستند.
از دیدگاه شما خیّر و نیکوکار به چه کسی گفته میشود؟
آنچه که در افکار عامه مردم و عرف جوامع مشاهده میشود این است که هر زمان واژه خیّر شنیده میشود نخستین چیزی که در ذهن انسان جلوهگر میکند، کمکها و هدایای مالی، نذورات، ساخت و ساز مدارس و... است؛ اما این تنها یک جنبه از فعالیتهای خیرخواهانه و نیکوکارانه است که بسیار هم جای تقدیر و تشکر دارد زیرا چه بسیارند ثروتمندانی که راضی به بخشیدن و اهدا اموال خود در راستای مصارف عامالمنفعه نیستند؛ اما در واقع اگر بعد نیکوکاری را در همین یک بعد خلاصه کنیم سبب میشود خیل عظیمی از مردمی که استطاعت مالی کافی ندارند احساس کنند نمیتوانند هیچ کمکی در امور خیر داشته باشند. با توجه به این مهم بسیارند کسانی که میتوانند خدمات پسندیدهای در ابعاد مختلف علمی، هنری، سیاست، فرهنگ و ادب و... به مردم ارائه دهند. برای نمونه پزشکی که به سوگندنامه خود وفادار بماند و تمام هدفش درمان صحیح و لازم بیماران باشد، از انجام هر عمل و درمان غیر لازم دوری کند، از دریافت هر گونه وجه خارج از عرف بپرهیزد و... آیا فردی نیکوکار نیست؟ و آیا کسی که بتواند با نفس اماره خود مجادله کند و به مال دنیا پشت پا زده و حافظ سلامتی و جان و مال مردم باشد، خیر نیست؟ به اعتقاد بنده این فرد نیکوکار و خیر است چرا که اگر قادر به انجام کار خلافی باشد و انجام ندهد این کار ارزشمند و ستودنی است. هر کسی در هر تخصص و حرفهای که دارد اعم از کارمند، معلم، وزیر، رئیس، کارخانهدار، تولیدکننده، دستفروش و... اگر کار خود را به نحو احسن انجام دهند انسان نیکوکاری است. برای نمونه یک تولیدکننده اگر جنس استاندارد تولید کند، از مواد فاسد و تاریخ گذشته استفاده نکند، جنس با کیفیت به مردم عرضه کند و احتکار و گران فروشی نکند، یک خیر است و کار او ارزشمند بوده و نیاز به تقدیر دارد.
نظر شما در خصوص انتخابتان به عنوان بانوی برگزیده در جایزه جهانی گوهرشاد چیست؟
بدون کوچکترین تظاهر و اغراق میگویم که با وجود خیل عظیم زنان با ارزش و نیکوکاری که در گوشه گوشه این مملکت و دنیا همچون سربازان گمنام و بینام و نشان عاشقانه عارفانه و مسئولانه در ابعاد و عرصههای مختلف در حال ایثار و فداکاری و معامله با حضرت دوست هستند، من هیچگونه جایگاهی ندارم و خود را لایق این موقعیت نمیدانم. این لطف خداوند متعال و حضرت علی بن موسی الرضا(ع) است که من در این جشنواره جزو 8 بانوی برتر انتخاب شدم و امیدوارم این انتخاب تلنگری باشد که با عزم و ارادهای بیشتری به کار خود ادامه دهم و بتوانم در آینده و باقیمانده عمرم بتوانم این موقعیت را حفظ کنم در حد توانم کاری برای مردم انجام دهم.
چه اقدامات نیکوکارانهای انجام دادید که در جایزه جهانی گوهرشاد به عنوان بانوی برگزیده، انتخاب شدید؟
من همواره این شعر را سرلوحه کارهای خود قرار میدهم:
رشتهای بر گردنم افکنده دوست تار و پودش از محبتهای اوست
گاه مسجد میکشد گاهی به دل میکشد هر جا که خاطر خواه اوست
کار اصلی بنده در دانشگاه است و عاشق معلمی و کار در دانشگاه هستم. بیشترین عملهای جراحی را در بیمارستانهای دولتی انجام میدهم؛ تقریبا هیچ عمل غیر لازمی را انجام ندادم و سعی کردم در حد توانم به بیماران بی بضاعت و کم توان به لحاظ مالی، کمک کنم. همچنین به برخی از موسسات خیریه و مراکزی که پزشک درمانی نداشتند کمکهای درمانی رایگان ارائه دادم. حضور در مناطق و شهرستانهای مختلف از جمله بردسکن، تایباد و.... و برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی به زبان ساده برای پزشکان عمومی، پرستاران، مراکز بهداشتی و حتی مردم به صورت ماهانه از جمله فعالیتهای مستمر بنده است. از آنجایی که برخی از مردم حتی هزینه رفت و آمد به مراکز بهداشتی در شهر را ندارند به صورت ماهانه در روستاها و مناطق کمبرخوردار حضور مییابم و به ارائه خدمات پزشکی، دارویی و درمانی میپردازم. همچنین با برنامهریزی و هماهنگی با مراکز بهداشتی در روستاها، مردم در مساجد محل خود حضور مییابند و شخصا به آنان نکات بهداشتی و درمانی ارائه میدهم.
گفت و گو:اعظم صاحب علم