جایزهای که جریانسازی فرهنگی درباره نیکوکاری و مطالبهگری از غرب با محوریت زنان را در زیر پرچم بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) به یاد بانو گوهرشاد؛ خادم نیکوکار، هنرپرور و علمدوست این امام همام با معرفی هشت بانوی منتخب در سطح جهانی دنبال میکند. بانوانی که میتوانند الگو و اسوه زنان مسلمان سرتاسر دنیا شوند. این شیرزنان مسلمان در محورهای گوناگون ایثار و شهادت، مقاومت و بیداری اسلامی، خدمات آموزشی، پژوهشی و علمی، وقف و امور خیریه، امور عمرانی، امور پزشکی و مدیریت و کارآفرینی نمونه هستند. بیبی فاطمه حقیرالسادات، یکی از هشت بانوی برگزیده چهارمین دوره جایزه جهانی گوهرشاد متولد 1354 در استان یزد است. این بانوی برگزیده در دوران دبیرستان ازدواج کرد و زندگی مشترکش را با همسرش که دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف بود در خوابگاه دانشجویی آغاز کرد. او همزمان با ادامه زندگی مشترک، تحصیلاتش را به صورت شبانه ادامه داده و وارد دانشگاه شد. به عبارتی زندگی دانشآموزی و دانشجوییاش در محیط خوابگاه رقم خورد. حتی فرزندان اول و دومش نیز در دوران تحصیلش متولد شدند. او تنها چند سال به دلیل کوچک بودن فرزندانش تحصیل را کنار گذاشت اما مجددا به درسش ادامه داد. بانو حقیرالسادات دارای مدرک دکتری نانو بیوتکنولوژی از دانشگاه تهران و دانشگاهی از هلند است. او مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد بیوشیمی و کارشناسی ارشد فیزیولوژی در دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی زیستشناسی را گذرانده تا به این مقطع تحصیلی رسیده است. در حال حاضر نیز در حال گذراندن دوره فوق دکتری است. در ادامه با این بانوی فرهیخته به گفتوگو نشستیم.
در جایزه جهانی گوهرشاد امسال، در چه محورهایی برگزیده شدید؟
در زمینه علمی و پژوهشی و کارآفرینی موفق به کسب این جایزه شدم. چرا که مدیر عامل شرکت دانشبنیان ریز زیست فناوران فردانگر هستم. همچنین به عنوان نایب رئیس یا رئیس با سه شرکت دیگری که در زمینه علوم نوین و گیاهان دارویی فعالیت میکنند، همکاری دارم. در مجموع نگاه خاصی به تولید ملی و رونق تولید دارم.
به عنوان یک بانوی ایرانی چه اهداف خاصی در زندگیتان داشتید که شما را به مسیر کسب این موفقیتها سوق داد؟
پدرم به بیماری سرطان مبتلا شده بود، از این رو یکی از اهداف زندگیام تولید دارویی برای درمان این بیماری بود و در این مسیر تحصیلاتم را در رشتههای مرتبط ادامه دادم. برایم مدرک تحصیلی هم مهم نبود و در تلاش بودم تا کاری برای مردم دنیا انجام دهم که یافتن راهی برای درمان سرطان از جمله آن کارها بود. در حال حاضر نیز دغدغه اصلیام اشتغال زن مسلمان ایرانی است و به اشتغال بانوانی که از دانشگاه فارغالتحصیل میشوند، توجه ویژهای دارم. البته در کنار این اهداف، همسرداری، فرزندپروی و زندگی مشترک که هدف نخست زندگی است باید حفظ شود.
برای رسیدن به این اهداف، چه افرادی حامی و پشتیبان شما بودند؟
من و همسرم زندگی مشترک دانشجویی خود را با هم شروع کردیم و همیشه یار و یاور یکدیگر بودیم. در حال حاضر نیز دارای چهار فرزند هستیم. دو فرزند بزرگم فارغالتحصیل دانشگاههای تهران و صنعتی شریف هستند. دو فرزند دوقلو نیز دارم که امسال کنکور دادند. ما همواره در کنار هم بودیم. بیشک اگر همکاری خانواده و همچنین مادرم نبود هرگز نمیتوانستم به این درجات علمی نائل شوم.
از حضور خود با پوشش کامل یک زن مسلمان ایرانی در مجامع علمی بینالمللی بگویید.
اولین سفر خارجی خودم را در سال 1388 انجام دادم. در آغاز سفرهایم به کشورهای اروپایی با خود عهد کردم همواره با حجاب ایرانی یعنی چادر در این محافل علمی شرکت کنم و مُبلِغی برای حجاب ایرانی در دنیا باشم که در حال حاضر بسیار غریب واقع شده است. حتی در جلسه دفاع پایانهنامهام نیز دخترانم با چادر ایرانی اسلامی حاضر شدند تا هر چه بیشتر زن مسلمان ایرانی و حجابش به جامعه جهانی معرفی شود. یک زن مسلمان میتواند با حفظ حجاب خود به خارج از کشور سفر کند و تحصیل خود را ادامه دهد.
نظرتان درباره برگزاری جایزه جهانی گوهرشاد در پرتوی نام بانو گوهرشاد و اهداف آن چیست؟
چهارمین دوره جایزه جهانی گوهرشاد به یاد و نام بانو گوهرشاد برگزار شد. این بانو از شناختهشدهترین زنان به شمار میرود که مال و ثروتش را در حوزههای فرهنگی و اجتماعی صرف کرده و اقدامات بسیار شایستهای در این حوزهها انجام داده است. بیشک بانو گوهرشاد الگوی بسیار خوبی برای ما و نسل کنونی جامعه است. متأسفانه جوانان امروزی جامعه بیشتر تکبُعدی هستند و زندگی خود را در یک مسیر ادامه میدهند به عبارتی فقط به تحصیل فکر میکنند یا معتقد هستند که فعالیتهای زن مسلمان باید به محیط خانه محدود شود و او نباید وارد عرصههای اجتماعی شود. در حالی که ما الگوهایی مانند حضرت فاطمه(س) داریم. این بانوی بزرگ اسلام در کنار همسرداری و فرزندپروری با توجه به مقتضیات زمان خود و نیاز جامعه وارد سیاست شدند. بنابراین زندگی مشترک و حضور بانوان در عرصههای اجتماعی هیچکدام با یکدیگر تناقض ندارد و بانوان مسلمان میتوانند در هر دو بُعد فعالیت کنند. البته ممکن است نمره کامل و صد نگیرند، اما با تلاش میتوان در هر دو زمینه نمره متوسط و خوب گرفت و هر دو را به طور همزمان انجام داد.
برگزاری جایزه جهانی گوهرشاد تا چه حد موجب تعامل بانوان مسلمان جوامع مختلف با یکدیگر میشود؟
حضور بانوان مسلمان از کشورهای مختلف در میان برگزیدگان این رویداد بسیار جالب بود. طی چند روز برگزاری مراسم جایزه جهانی گوهرشاد توانستم با بانوان حاضر در این مراسم از نزدیک آشنا شوم و ارتباط خوبی با این بانوان برقرار کنم. متأسفانه در طول سفرهایم به کشورهای اروپایی با تعداد اندکشماری از بانوان مسلمان روبهرو شدم که برقراری ارتباط در زمینه علمی خودم هم با آنان بسیار سخت بود. اما با حضور در مراسم جایزه جهانی گوهرشاد توانستم از فعالیتهای سایر بانوان مسلمان جهان مطلع شوم. بیشک این ارتباط و تعامل برای ادامه فعالیتهای تبلیغی، تحصیلی و شغلی خودم نیز بسیار خوب و ارزشمند است. به طور مثال دیروز با بانویی مسیحی که مسلمان شده بود، ملاقات کردم. چگونگی مسلمان شدن این بانو و اقداماتش در راستای تبلیغ دین اسلام بسیار جالب بود. همچنین با بانویی دیگری که در زمینه گیاهان دارویی و صادرات فعالیت میکرد، آشنا شدم. در مجموع، این برنامه موجب ارتباط و تعامل بین بانوان مسلمان کشورهای مختلف میشود. بیتردید اگر جایزه جهانی گوهرشاد در سطح ملی برگزار میشد، این ثمرات و دستاوردها را برای ما به همراه نداشت.