واقعه زاریا نیجریه اگر چه یک روز سیاه در طول تاریخ شیعیان بود، اما از دل این سیاهی بزرگ زنان و بزرگ مردانی رشد کردند و بالنده شدند که نمونه آن شاید به ندرت یافت میشود.
زینب عیسی اهل نیجریه، بانوی برگزیده چهارمین دوره جشنواره جهانی گوهرشاد و عضو فعال بانوان جبهه مقاومت نیجریه است. در 16 سالگی ازدواج کرد و ثمره آن 10 فرزند بود که علاوه بر همسر، 6 فرزند پسرش در جریان کشتار پیروان شیخ زکزاکی در زاریا به شهادت رسیدند. برگزاری جشنواره گوهرشاد بهانه خوبی بود تا با وی مصاحبه داشته باشیم.
کمی از واقعه زاریا بگوئید. چه اتفاقی موجب بروز آن رخداد وحشتناک شد.
روز یکشنبه بود و چند روز پس از راهپیمایی اربعین واقعه تلخ زاریا اتفاق افتاد. در روز اربعین زنان و مردان زیادی مسیری حدود 80 تا 160 کیلومتری را پیموده بودند و خود را به حسینیه «بقیهالله» در زاریا رسانده بودند و در طول مسیر شعارهایی علیه آمریکا و صهیونیست سر میدادند. همین دلیل اصلی بود برای حملات وحشیانه ارتش تا این کشتار ناجوانمردانه را مرتکب شوند. غیرنظامیان با هدف قرار دادن شیعیان همه را به رگبار بستند و مثل برگ خزان پیر و جوان و زن و مرد به زمین ریختند و سپس همه را در یک گور دسته جمعی دفن کردند.
از فرزندانتان بگوئید.
پسر اولم عبدالله و دومی عباس هر دو فارغ التحصیل رشته علوم قرآنی بودند و یکی از هدفهایشان تلاش برای گسترش تشیع و ادامه راه شیخ زکزاکی بود. فرزند سومم محمد نام داشت او سال آخر رشته مهندس بود که به شهادت رسید. فرزند چهارمم احمد او نیز دانشجو بود. پنجمین پسرم ابراهیم در رشته پزشکی درس میخواند و کمک زیادی به شیعیان نیجریه که وضع مالی خوبی نداشتند میکرد و تنها با این هدف وارد این رشته شد تا شیعیانی که مورد حملات رژیم قرار میگیرند رسیدگی و آنها را درمان کند. فرزند ششم جواد نام داشت. تازه درسش تمام شده بود و علاقه زیادی به علوم دینی داشت. او در آخر عمرش 40 حدیث از ائمه اطهار(ع) جمع آوری کرده بود و قصد داشت آنها را به زبان انگلیسی ترجمه کند و به چاپ برساند.
ارتباط آنها با شیخ زکزاکی چگونه بود؟
شیخ زکزاکی سختی فراوانی کشیدند و هیچگاه از اهدافشان عقب نکشیدند. ایشان در واقع الگوی ایستادگی و صبر و مقاومت هستند و همین منش جوانان زیادی را به خود جذب کرده بود. جمعیت شیعیان نیجریه در طول سه دهه گذشته افزایش چشمگیری داشته و میلیونها نفر طی این سالها با اقدامات شیخ زکزاکی جذب مکتب اهلبیت(ع) شدهاند. همسر و فرزندان من نیز یکی از مریدان ایشان بودند و علاقه زیادی به ایشان داشتند.
شما ایستادگی و مقاومت شیخ زکزاکی را ناشی از چه چیزی میدانید؟
ایشان صبر و استقامت خود را مرهون توکل به خدا و ائمه اطهار(ع) میدانند. در کشور ما اگر کسی شیعه شود از خانه و خانواده طرد میشود و شیخ زکزاکی به ما میگفت که اگر کسی این مذهب را انتخاب کند همان سختیهایی را متحمل خواهد شد که برای خاندان اباعبدالله الحسین(ع) اتفاق افتاد. برخی با مال خود انفاق میکند و برخی با جان، اما ایشان از جان و مال و فرزند خود انفاق کردند تا اسلام و شیعه حفظ شود و زنده بماند. او نه فقط در برابر شهادت فرزندانش صبوری کرد و هرگز لب به شکوه نگشود، که حتی در وخیمترین شرایط جسمانی خود نیز در مخوفترین محبس سالها تحمل کرده است. من این ایستادگی را امتحان الهی میدانیم، آزمون سختی که فقط شامل حال بندگان صدیق و مخلص میشود.
دلیل این گرایش را به تشیع چه میدانید؟
علت جذب و نزدیکی گسترده پیروان مذاهب و سایر ادیان به تشیع تنها تلاشهای خستگیناپذیر شخصیتی چون شیخ ابراهیم زکزاکی است، اقدامی که تاکنون موجب شده بیش از 25 هزار نفر مسلمان شوند. ایشان از مخالفان سرسخت آمریکا و از مدافعان جدی مردم فلسطین هستند. او برای ترویج تشیع همه داشتههای خود را در طبق اخلاص گذاشته و جان خود و خانواده اش را فدای این راه کرده است.
از همسرتان صحبتی به میان نیامد، کمی از ایشان بگویید.
همسرم روحانی بود و در محافل به مناسبتهای مختلف سخنرانی میکرد. او انسان بزرگی بود و یکی از یاران و مدافعان شیخ زکزاکی. چندین کتاب دینی نیز از ایشان به چاپ رسیده که تنها یادگار ایشان است.
چه هدفی برای خود دارید؟
من در حال حاضر مشغول کار هستم و سعی میکنم زندگی خوبی برای 3 دختر و یک پسرم درست کنم. دوست دارم بچههای من درس بخوانند تا به اهدافشان برسند. از خداوند میخواهم تا فرزندانم راه پدر و برادران شهید خود را ادامه دهند و خدمت خالصانهای به جامعه و مسلمان انجام دهند.
شما به عنوان بانوی برگزیده جایزه جهانی گوهرشاد انتخاب شدید. چه احساسی دارید؟
بسیار خوشحالم که در جمع بانوانی فرهیخته و مومن انقلابی قرار گرفتم؛ زنانی که هر کدام به لحاظ تاثیرگذاری الگویی تمام عیار از حضور اجتماعی، فرهنگی و علمی زن مسلمان هستند.
فعالیت آنها را چگونه دیدید؟
اقدامات فوق العادهای انجام دادهاند و من در برابر خدماتی که کردهاند خود را لایق این انتخاب نمیدانم اما این جشنواره انگیزهای دوباره در قلب من ایجاد کرد تا محکمتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهم.
چندمین بار است که به مشهد مشرف میشوید؟
تاکنون به ایران سفر نکرده بودم.
موقع زیارت چه حسی داشتید و از حضرت رضا(ع) چه خواستید؟
زمانی که بارگاه منور را دیدم حس بسیار خوبی داشتم، هیچگاه گمان نمیکردم بتوانم روزی به زیارت حضرت رضا(ع) مشرف شوم. من هر زمان که به ایشان متوسل شدم سریع اجابتم کردند. امام رئوف هستند و هرکس از ایشان تقاضایی کرد دست خالی بر نگشت حتی اگر از راه دور متوسل شود.